- Videreutdanning, bachelornivå
Barnehagepedagogikk del 2: Småbarnspedagogikk
- Studietype Deltid, 2 semester
- Studiepoeng 30
- Søknadsfrist 15. april
Studieavgift: Kr. 2 900,- pr. sem. (inkl. semesteravgift til Studentsamskipnaden)
Studiet skal dyktiggjøre studentene til arbeidet med de yngste barna i barnehagen. Det er rettet mot pedagoger uten førskole-/barnehagelærerutdanning som ønsker å arbeide som pedagogisk leder eller styrer i barnehage.
Studiet består av disse fagene:
- Pedagogikk (16 studiepoeng)
- Drama, musikk, kunst og håndverk (3 studiepoeng)
- Fysisk aktivitet og helse (3 studiepoeng)
- Norsk (2 studiepoeng)
DMMH tilbyr Barnehagepedagogikk, et samlingsbasert deltidsstudium for pedagoger uten førskole-/barnehagelærerutdanning, som ønsker å arbeide som pedagogisk leder eller styrer i barnehage.
Sammen med studiet Barnehagepedagogikk del 1 (30 studiepoeng) gir studiet i Småbarnspedagogikk (Barnehagepedagogikk del 2) kompetanse som er likeverdig med førskole-/barnehagelærerutdanning.
Gjennom studiet får studentene mulighet til å tilegne seg bred og oppdatert kunnskap, og nødvendig kompetanse i arbeid med de yngste barna.
Sentralt i studiet er kvalitet i relasjoner og samspill mellom voksne og barn, og barna imellom. Det legges vekt på et helhetlig læringssyn og de yngste barnas medvirkning, og ledelse sees på som et relasjonelt fenomen. Foreldresamarbeid og oppstart i barnehagen vektlegges i studiet som en viktig del av arbeidet med de yngste barna.
Tema det undervises i er blant annet de yngste barnas særegne væremåter, leke- og uttrykksformer, relasjoner, tilknytning, språk og språkutvikling, psykososialt og fysisk barnehagemiljø, kulturelt innhold og prosjektarbeid.
Trenger du mer informasjon om dette studiet?
Studiet er organisert i tre samlingsuker ved DMMH med 5 undervisningsdager pr samling. Studentene skal ha medansvar og medinnflytelse i studiet. Egenaktivitet og selvstendig innsats kreves for å bli godt forberedt til samarbeid med barn, kolleger, foreldre og nærmiljøet både i studiet og i en livslang læringsprosess.
I studiets samlingsuker vektlegges studentaktive lærings- og undervisningsformer. Undervisningen vil variere mellom dialogbasert undervisning, forelesning, refleksjoner og arbeid i grupper.
Studiet krever i tillegg at studenten arbeider selvstendig med pensumlitteratur, refleksjoner og oppgaver mellom samlingene.
Praksis
Studenten skal gjennomføre en veiledet 10-dagers (60 timer) praksisperiode i barnehagen. Praksis skal gjennomføres ved en småbarnsavdeling, eller en aldershomogen gruppe med barn i alderen 0-3 år.
Praksis skal gjennomføres i en annen barnehage enn egen arbeidsplass.
Opptakskrav
Bachelorgrad eller tilsvarende grad innen en av følgende profesjoner:
- allmennlærer
- faglærer (fireårig faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag og treårig faglærerutdanning som gir kompetanse for tilsetting fra 1. klassetrinn)
- spesialpedagog
- barnevernspedagog
- kateket
- Steinerhøyskolens bacherlorutdanning i førskolepedagogikk
- Steinerhøyskolens lærerutdanning med bachelorgrad i steinerpedagogikk
Søkere med spesialpedagogutdanning må dokumentere minimum 70 dager veiledet praksis som del av utdanningen for å kvalifisere for opptak. For de øvrige studiene er omfanget av veiledet praksis spesifisert i rammeplan eller tilsvarende.
Rangering
Rangering gjøres etter rangeringsreglene i § 2-7 i forskrift om studier ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning. Det gis fortrinnsrett til studenter som tidligere har avlagt 30 studiepoeng fra Barnehagepedagogikk, del 1 ved DMMH eller andre studiesteder.
Søkere med utenlandsk lærerutdanning
Søkere som har tatt lærerutdanning eller tilsvarende i utlandet, må få godkjenning fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) for å kunne kvalifiseres for opptak (Utdanningsdirektoratet hadde ansvaret for slik godkjenning frem til 01.01.2020). For mer informasjon, se NOKUTs nettsider. Søkere med utenlandsk lærerutdanning må i tillegg dokumentere undervisningskompetanse fra 1. trinn i grunnskolen.
Søkere som har morsmål fra land utenfor Norden, må dokumentere at man oppfyller språkkrav i norsk og engelsk i henhold til forskrift om opptak til høyere utdanning § 2-2.
Det er alltids noe man lurer på.
Derfor har vi gjort det enkelt for deg om du har noen spørsmål.
Spørsmål om studiet eller opptak?
Spør en student
