LES MER OM FOOD4kids Oppskrift på Heidis brød
Heidi Bjerkan, en av Norges mest anerkjente kokker og grunnlegger av blant annet stjernerestauranten Credo og Credo kompetansesenter, har tatt i mot flere barnehageansatte på matkurs i vår.
Bjerkan har lang erfaring med å formidle bærekraftige mattradisjoner og vant, med Credo, den aller første nordiske Bærekraftsprisen utgitt av Michelinguiden i 2019. Kompetansesenteret jobber for å spre kunnskap og engasjement om sunn og bærekraftig mat, og har inngått et samarbeid med DMMH, Trondhjems Asylselskap og NTNU om nettopp dette.
FOOD4kids
Det internasjonale prosjektet FOOD4kids er finansiert av Norges Forskningsråd. Det har som mål å øke barnehagenes kunnskap om mat og hvordan maten påvirker helsen vår og naturen. Prosjektet vil også undersøke barns kunnskap om bærekraft og sammenhenger i naturen i Norge, Sverige og Italia.I april fikk alle ansatte i Trondhjems Asylselskap barnehager opplæring i matlaging av stjernekokk Bjerkan og medkokkene Joakim Østlyng og Isak Seltveit.
De ansatte i barnehagene fikk blant annet en innføring i brødbaking, i hvordan de kan lage ulike typer pålegg og andre retter som kan serveres i barnehagen. I tillegg til en stor dose inspirasjon. Bjerkan er opptatt av at man aldri skal kaste brød, tørre brødskalker har mange bruksmuligheter. På sikt skal oppskriftene gjøres tilgjengelige for barnehagene og familiene. Men først skal det bli tilbud om kurs til både barna i barnehagen og til deres foresatte.
- Hadde vi visst hvor mye arbeid det lå i å dyrke grønnsaker hadde vi aldri kastet noe, forteller Heidi Bjerkan til de ansatte på Dronning Mauds Minne barnehage.
De ansatte i barnehagen har hatt en nyttig ettermiddag. Pedagogisk leder Julie Søreng synes det er fint å se hvor kort tid det tar å lage mat fra bunnen av. Spesialpedagog Benedicte Slatlem synes det er fint å få oppskrifter som er enkle nok til at barna kan være med og lage maten.
- Jeg mener at mat er en helt sentral del av livet, å få være med å dette er minst like viktig som det andre vi gjør i barnehagen, bortsett fra leiken sier Paal Christian Bjønnes som daglig leder i Trondhjems Asylselskap. Derfor var det enkelt å takke ja til å bli med i prosjektet.
Ansatte i Trondhjems Asylselskaps barnehager er på matlagingskurs på Credo kompetansesenter, og lærer at det verken krever mye tid eller penger å lage sunn og bærekraftig mat.
Credos motivasjon
For Bjerkan er det viktig å gi alle barn et likt utgangspunkt til å mestre og lage mat, og kunne ta egne valg. Hun mener også at barna i større grad må få bli med på matlagingen.- Gi barna kniver, de kan være med og kutte grønnsaker fra de er små, oppfordrer hun.
- Foreldre slipper ikke barna til nok. Barn catcher jo alt på en helt annen måte. De kan være med og påvirke foreldrenes valg.
Stjernekokken er bekymret for hvordan vi forvalter ressursene våre, og hvordan Norge i stadig mindre grad blir selvberget.
- Vi må gjøre noe for å skape en endring i hvordan vi forvalter jorda, og da må vi begynne med barna. Folk trenger kunnskap, det er ikke så mange som lager mat fra bunnen lenger. Min største redsel er at vi mister så mye kunnskap. Vi må ta vare på all kunnskapen som finnes.
Michelin-kokk Heidi Bjerkan og Credo Kompetansesenter er samarbeidspartner med DMMH og NTNU i prosjektet FOOD4kids.
Bjerkan peker også på at mat er viktig for å utjevne forskjeller i sosial status.
- Når du ikke kan lage mat kjøper du ofte enkle ferdigretter som er ultraprosessert. Det er både dyrt og har lite næring i seg.
Sammen med resten av staben forlater Bjerkan og Credo snart Trondheim. De etablerer seg i Nasjonalbiblioteket i Oslo og håper på den måten å få et enda bedre grunnlag for å formilde matkultur. Dette utgjør ingen forskjell for deltagelsen i prosjektet. Bjerkan pendler gjerne tilbake til Trondheim, hun har flere kurs som skal gjennomføres med barnehagebarn og foresatte.
Mer om prosjektet:
Litteraturdata og intervjuer med ansatte og barn i barnehagen skal brukes til å undersøke og sammenligne mat som blir servert i barnehagene i Norge, Sverige og Italia. Data om matvarene som blir kjøpt inn i løpet av et år i minst 20 barnehager i Norge vil bli brukt av Institutt for energi og prosessteknikk (NTNU), for å beregne karbonutslippet, vannforbruk og areal forbruk knyttet til hvert enkelt produkt, inkludert transport, innpakning, osv.Prosjektet vil også utvikle og teste ut pedagogiske verktøy og aktiviteter som handler om bærekraft og helse og som barnehagene vil få gratis tilgang til. I tillegg skal det utvikles en gratis app, tilpasset barnehagen, for å vurdere helse- og miljøpåvirkningen av matvarene.
- Resultatene fra prosjektet skal brukes både i utdanningen og praksis og vil bidra til en bedre forståelse av mat og bærekraft og hvordan man introduserer dette temaet til barnehagebarn, forteller prosjektleder Claudia Melis fra Faggruppe for natur- miljø og helse ved DMMH. Sammen med kollegaene Anna Billing og Per-Arvid Wold fra samme faggruppe, og Kathrine Bjørgen fra Faggruppe for fysisk aktivitet og helse har hun initiert prosjektet.
- Det er veldig artig å delta i et så spennende prosjekt sammen med Credo Kompetansesenter, kollegaer fra andre universiteter og mange dyktige ansatte i barnehagen for å sammen finne ut hvordan vi kan øke matkunnskapen, sier Melis.
Samarbeidspartnere i prosjektet FOOD4kids:
DMMHNTNU
Högskolan i Dalarna
Universitetet Aldo Moro i Italia
Trondhjems Asylselskap
Credo Kompetansesenter